Pentru proiectele moderne sau pentru teme de proiectare foarte complexe si laborioase se pot folosi tehnici de design parametric si/sau modelare generativa. Ideea acestui mod de abordare este de a muta focusul de pe itemi specifici pe procese si pe relatia dintre itemi.
Astfel incat un simplu obiect devine definit de o intentie pe care o propune designerul si o suma de parametrii extrasi din obiectele cu care interactioneaza si din procesele in care este implicat. Design-ul in acest moment se outogenereaza si capata un contur organic in care elementele se determina unele pe altele iar interventia asupra oricarui item genereaza o reactie in lant precisa si necesara care este foarte laborios de calculat sau de prevazut altfel.
Designul parametric presupune o gandire structurata si cunostinte de matematica. In link-urile de mai jos gasiti cateva aplicatii practice in designul de interior https://ro.pinterest.com/pin/326299935474316443/
Sau acest pavilion la a carui realizare am participat si eu, sunt chiar creditat undeva jos la special thanks, http://www.bedarf.cc/portfolio/za11/
Ultima aplicatie in care am folosit tehnici parametrice sa generez o dezordine cromatica si un amestec geometric armonios care „curge” din plafonul locatiei.